top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Z Rokycan i odjinud
Letní dětská ozdravovna na Vršíčku Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Historie
Sobota, 02 Červenec 2011 11:40

Vrsicek4Návrh na její postavení přednesl poprvé na schůzi okresní komise pro ochranu dítek a péči o mládež 25. 4. 1918 dr. Bohuslav Horák. Vše podpořili také představitelé města, Českého srdce, Spolku pro potírání tuberkulózy a Místního komitétu Čs. červeného kříže. Ozdravovna měla být zřízena zejména pro děti slabé, podvyživené, chudokrevné a rekonvalescenty po přestálé křivici nebo po úplně vyléčené jiné nemoci. Bylo vybráno místo na jižním svahu kopce Vršíčku nedaleko Rokycan. Celá stavba vyšla na 45 000 Kč. Jednalo se o dřevěnou budovu bez podezdívky, v níž se nacházela ložnice pro 30 dětí, kuchyně se spíží a prostor pro dozor. Ozdravovna byla otevřena v neděli 24. 8. 1919.

Celý článek...
 
Radniční hodiny Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Pátek, 27 Květen 2011 09:52

Radnice-bez-hodinTomu, kdo se pravidelně pohybuje v centru města, jistě neušlo, že radniční hodiny zmizely. Právě totiž probíhá restaurování jejich ručiček a číselníků. Hodiny v podobě orloje byly na rokycanské radnici umístěny již na konci 16. století, malovaný orloj na západní straně radnice je zmiňován k roku 1591. Po třicetileté válce se mluví o radničních hodinách, které byly několikrát poničeny, naposledy při velkém požáru města v září 1784. Následně byla radnice v letech 1807–1810 opravena a zásadně přestavěna, tehdy byly také instalovány nové hodiny. Hodiny jsou vidět i na vedutě města vzniklé kolem roku 1830. V roce 1849 jsou znovu připomínané při detailním popisu radnice, a to se třemi ciferníky. Hodiny pak byly pravidelně seřizovány, například v roce 1899 společně s hodinami na kostele. Dne 2. října 1959 byly po větší opravě radniční hodiny znovu zprovozněny, k další opravě mělo dojít v roce 1968. V roce 1992 byl vyjmut původní hodinový stroj a vystaven v  předsíni obřadní síně radnice, zatímco na věž byly nainstalovány zcela nové hodiny.

 
Socha sv. Václava se stala kulturní památkou Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Neděle, 17 Duben 2011 21:58

IMG_2752-mDíky četným požárům a devastacím se v Rokycanech nedochovalo příliš autentických památek. O to smutnější je, když i některé z toho mála, které tu jsou, chátrají. Jednou z téměř polozapomenutých památek byl donedávna sloup se sochou sv. Václava nacházející se v ulici K Borku.

Celý článek...
 
Fitzova hrobka Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Středa, 22 Červen 2011 16:15

V současné době probíhá oprava Fitzovy hrobky na původním hřbitově u sv. Trojice, který se postupně mění v park U Plzeňské brány. Hrobka byla již delší dobu v havarijním stavu a přitom jde o jednu z významných, ale téměr zapomenutých rokycanských památek. Hrobka by zřejmě v Rokycanech nikdy nestála, kdyby Fitzovi nejbližší neodešli na onen svět dříve než on.

Fitzova_hrobka   fitz-pohreb

Johann Fitz byl ve své době nejvýznamnějším rokycanským podnikatelem, managerem a velkoprůmyslníkem (více o něm na Rokypedii).

Celý článek...
 
Nápis na Mariánském sloupu opraven Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Neděle, 01 Květen 2011 09:49

chronogram-opravenyV předvelikonočním týdnu došlo k opravě nápisu na Mariánském sloupu na Masarykově náměstí. Nyní již vychází správně nejen chronogram, ale latinský text má původní podobu. Zbývá pouze dodat, že nápis v češtině znamená: Ke slávě a cti Panny, věčného krále roditelky, třikrát z  ohně vzešlé. Jan Rauch, Jan Eisel, Jan Gallus, občané rokycanští, opravdu zbožné mysli, postaviti dali.

 
Podána žádost o úpravu nápisu na Mariánském sloupu Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Pondělí, 04 Duben 2011 18:11

Rokycany-chronogramPokud jste propadli geocachingu, možná jste rovněž narazili na problém s chronogramem  (datace podle zvýrazněných písmen a zároveň římských číslovek v textu nápisu) Mariánského sloupu na Masarykově náměstí. My měli výhodu v tom, že jsme věděli, k jakému letopočtu se máme dostat. Po dlouhém "lámání si hlavy", po němž nám ale datum stále nevycházelo, jsme sáhli ke klasikovi. Tím je v podmínkách okresu Rokycany Antonín Podlaha (více o něm v naší Rokypedii). Podlaha vydal dvě práce, jednu v roce 1900, druhou o deset let později. V obou z nich přináší přepis textu z Mariánského sloupu. Ani on se nevyhnul nepatrné chybě a tak zcela správnou verzi nápisu sloupu přináší až ve druhé práci Posvátná místa království českého z roku 1910.

Patrně během času došlo k poškození kamene desky Mariánského sloupu a tím i k chybám v textu při následných opravách, které měly vliv i na výpočet chronogramu. Vzhledem k tomu, že se domníváme, že by nápis na sloupu měl být uveden do původního stavu, podali jsme žádost o úpravu nápisu na odbor rozvoje města Městského úřadu Rokycany.

Červeně jsou vyznačeny změny současného a původního textu na Mariánském sloupu.

HONORI ET VENERATIO  

NI VIRGINI AETERNI REGIS

GENITRICI TER EX IGNE

EXILIENTI IOANNES RAVCH

IOANNES EISEL IOANNES

GALLVS CIVES ROKITCA

NENSES GRATIANIMI

ERGO PONIFECERE

 
« ZačátekPředchozí1112131415161718DalšíKonec »

Strana 16 z 18

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.