top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




6. Světové války a období mezi nimi Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Kapitoly
Středa, 28 Září 2011 13:30

obr. – pamětní medaile D.T.J. Rokycany, 1933

Horice-medaile_mČtyři roky první světové války znamenaly pro rokycanské občany dobu značného nedostatku v uspokojování základních životních potřeb. Řada rodin se musela vyrovnat se ztrátou svých synů či otců, na pomník padlých v první světové válce bylo vytesáno celkem 157 jmen zemřelých vojáků pocházejících z Rokycan.

Během první republiky zaznamenaly Rokycany stavební boom ve stylu moderny a funkcionalismu. Za nejzdařilejší z této doby se považují realizace pražského architekta Františka Alberta Libry z první poloviny třicátých let, budova městské spořitelny (dnes Komerční banky) a koupaliště s restaurací ve tvaru parníku. Vystaveny byly nové městské čtvrti Rašínov a Hořicov, rozšiřovaly se i stávající Plzeňské a Pražské předměstí. Z větších staveb financovaných městem se realizovala budova školy T. G. Masaryka a areál tzv. nových kasáren. Stát postavil budovu pro státní úřady čp. 68/I v dnešní ulici Svazu bojovníků za svobodu a objekt nového nádraží.

Zdárně se také rozvíjel místní průmysl, areál koželužny byl využit pro konzervárnu ovoce značky Marila. Z Klabavy byla do Rokycan v roce 1926 pře nesena veškerá výroba, a to do areálu na Žampírkách. V tomto období se v Rokycanech začaly ve firmách Tripol a Tudor sestavovat jízdní kola a vznikla rovněž tradice výroby plyšových hraček v podniku Hamiro.

Za první republiky se žilo ve městě přede vším kulturou, sportem a spolkovou činností. Nebylo neobvyklé, že jedinec byl členem hned několika spolků, většinou Sokola, Dělnické tělovýchovné jednoty, pěveckého spolku Záboj či spolků zájmových, např. sboru dobrovolných hasičů. Oblíbené bylo také ochotnické divadlo a návštěvy kina. Rokycany byly především díky výhodné poloze na trati Praha – Plzeň a také díky rozsáhlým brdským lesům pokládány za vyhledávané letovisko. K tomu značnou měrou přispěl i areál koupaliště, vybudovaný ve třicátých letech.

Druhá světová válka hluboce zasáhla nejen do života židovských občanů. Těch sice nežilo před válkou v Rokycanech mnoho, nicméně po ní již nezbyl téměř žádný. Válka si vyžádala celkem 139 obětí, většinou z řad umučených či po pravených. V květnu 1945 se v Rokycanech zastavily na demarkační linii Rudá a Americká armáda, větší část města byla osvobozena Američany. Ve stejném měsíci byl v Rokycanech zadržen nacistický pohlavár Karl Hermann Frank na útěku do americké zóny.

 

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.