top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Aktuality
Zemřel Václav Beneda Tisk Email
Aktuality - Z Rokycanska
Středa, 02 Červen 2021 11:36

Dovolujeme si oznámit velice smutnou zprávu, že včera dne 1. června 2021 v poledním čase zemřel ve věku 91 let první starosta města Rokycany zvolený po listopadu 1989 pan Václav Beneda. 

Beneda Václav

Pan Václav Beneda byl dlouholetým podporovatelem Rokycanských patriotů. Na připomenutí jeho památky přidáváme článek z naší malé rokycanské encyklopedie – Rokypedie:

Beneda Václav – předseda a starosta v letech 1990–1994. Narodil se 12. 3. 1930 v Rokycanech v rolnické rodině. Vystudoval průmyslovou školu v Plzni. Po maturitě nastoupil jako konstruktér u tehdy již znárodněné firmy František Hirsch v Rokycanech, zde pracoval do roku 1957. V listopadu 1957 byl z kádrových důvodu přeložen do Škodových závodů v Plzni. Tam ale nenastoupil a pracoval jako kopáč na zahajované stavbě čističky odpadních vod. V roce 1958 se uchytil v podniku ŽBC Hrádek, kde postupně pracoval jako zámečník v mechanické dílně a v oddělení investic. V letech 1973–1975 byl zaměstnán ve stavebním podniku Miron. Poté nastoupil do rokycanské nemocnice jako vedoucí provozního odboru, odtud pak přešel do odboru výstavby Fakultní nemocnice Lochotín (zde v letech 1979–1990). Od 2. dubna 1990 působil jako poslední předseda Městského národního výboru. Po listopadových komunálních volbách roku 1990 byl zvolen prvním starostou města a funkci vykonával do roku 1994. Ženatý, dvě dcery.

(rokypedie.rokycanstipatrioti.cz)

 
Podpořte svým hlasem sbírku na obnovu rokycanských varhan Tisk Email
Aktuality - Zprávy od patriotů
Čtvrtek, 27 Květen 2021 17:18

Po delší odmlce způsobené omezením veřejného života kvůli pandemii covid-19 bychom chtěli připomenout naši sbírku na podporu obnovy barokních varhan v kostele Panny Marie Sněžné v Rokycanech – varhany.rokycanstipatrioti.cz. Podpořte naši sbírku svým hlasem v nově vyhlášené soutěži na podporu sbírek pro vybrané památky. Hlasovat pro cenu veřejnosti můžete na webu www.mamevybrano.cz/soutez. Nadále můžete samozřejmě přispívat na restaurování varhan také finančně. Na webu varhany.rokycanstipatrioti.cz se dozvíte vše potřebné včetně čísla sbírkového účtu 2342549/5800.

DSC 0943-1024x683-M

Doufáme, že se situace kolem nemoci covid-19 bude už jen zlepšovat a že se budou zmírňovat omezení pro konání kulturních akcí. Stále plánujeme řadu benefičních akcí, hlavně koncertů, kterými sbírku podpoříme. Věříme, že se obnovy vzácných rokycanských varhan dočkáme co nejdříve.

 
Fotosoutěž 2021 – výsledky Tisk Email
Aktuality - Zprávy od patriotů
Pondělí, 03 Květen 2021 17:53

Zveřejňujeme výsledky letošní fotosoutěže na téma Rokycany, jak je neznáme. Do soutěže jste nám zaslali řadu fotek, ze kterých jsme vybrali vítěze i další v pořadí. Všem děkujeme!

V kategorii Město zvítězil snímek Večerní radnice autorky Lucie Hodačové. 

Večerní-radnice m

V kategorii Příroda zvítězil snímek Jaro na okraji Rokycan autora Daniela Kohouta.

Jaro-na-okraji-Rokycan m

Po zobrazení celého článku uvidíte další oceněné snímky.

Celý článek...
 
Pojďte s vejcem na vandr Tisk Email
Aktuality - Pozvánky na akce
Úterý, 23 Březen 2021 20:11

Doplňujeme informaci o jarních akcích pořádaných Maruškou Moulisovou a zveme všechny na Cestu za pokladem aneb Pojďte s vejcem na vandr.

cesta-za-pokladem-m

 
Jaro a Velikonoce jsou tady Tisk Email
Aktuality - Pozvánky na akce
Sobota, 20 Březen 2021 12:58

Rádi bychom vás seznámili s novými akcemi pro děti i dospělé, které přichystala pro letošní jaro naše členka Maruška Moulisová. Jedná se o Velikonoční výzvu a akci Spolu i když každý sám. Více podrobností se dozvíte z přiložených plakátů, pod plakátem druhé akce nepřehlédněte odkaz na záznamový arch.

Velikonocni-vyzva-2021-m   Spolu-i-kdyz-m

 Záznamový arch akce Spolu i když každý sám.

Na velikonoční týden Maruška chystá ještě cestu za pokladem, informace o průběhu se dozvíte později.

 
Co chystáme pro letošní rok Tisk Email
Aktuality - Zprávy od patriotů
Neděle, 07 Březen 2021 19:10

Upraveno: Vzhledem k přetrvávající pandemické situaci musíme posunout Rokycanský krpály. My ani Rokybike to ale nevzdáváme a máme potvrzený nový termín – 20. června 2021. Věříme, že jednou se situace uklidnit musí.

Musíme se smířit s tím, že v loňském roce se kvůli omezením shromažďování nemohla konat většina našich akcí. Některé z nich jsme přesunuli na letošek, přidali jsme řadu dalších a rádi bychom vás seznámili s tím, co jsme si pro vás přichystali. Doufáme, že se situace postupně navrátí k normálu a letos to vyjde! Pro připomenutí přidáváme pár fotografií z minulých let - přednáška prof. Janského, objevitele pramenů Amazonky, Benátská noc, Den plný her, podzimní varhanní koncert, ...

akce1-m akce2-m

akce3-m akce4-m

Nyní již slíbené letošní akce:

  • Rokycanský krpály – 5. ročník amatérského závodu horských kol – 20. června
  • Přednáška prof. Jana Royta Augustiniáni kanovníci a umění, kasule z Rokycan – 2. čtvrtletí
  • Přednáška prof. Petra Čorneje Husitství a Rokycany – 2. čtvrtletí
  • Benefiční koncert, Duo Arioso – na podporu sbírky na restaurování varhan v rokycanském kostele Panny Marie Sněžné – 2. čtvrtletí
  • Benefiční koncert, Petr Blecha – na podporu sbírky na restaurování varhan – 2. čtvrtletí
  • Benátská noc v Borku u Rokycan, již 10. ročník s vystoupením hudebních a tanečních skupin, zakončený lampionovým průvodem a ohňostrojem – 21. srpna
  • Den plný her, dětský den, hravé odpoledne se soutěžemi a závody pro děti i jejich doprovod – 2. víkend v září
  • Povídání Vlastimila Vondrušky, známý spisovatel historických románů, ve spolupráci se ZČM – 2. pololetí
  • Podzimní varhanní koncert, na podporu sbírky na restaurování varhan – 4. čtvrtletí
  • Benefiční koncert, Jiří Stivín nebo Jaroslav Svěcený – sbírku chceme podpořit vystoupením celostátně známých a uznávaných umělců – 2. pololetí
  • Předvánoční zpívání u kapliček spojené se zpíváním koled a vánočních písní, vánočkami a svařeným vínem – 9. prosince (Borek) a 16. prosince (Rokycany)
 
« ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec »

Strana 5 z 22

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.