top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Kapitoly


5. Rozvoj města v 19. století Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Kapitoly
Neděle, 18 Září 2011 12:00

obr. – purkmistr Ferdinand Šimon Heyrovský

Heyrovsky_mObdobí první poloviny 19. století je spojeno s působením osvíceného purkmistra (starosty) Ferdinanda Šimona Heyrovského (1769 až 1839). Ten dokázal město vyvést z následků ničivého ohně roku 1784 a začal budovat moderní Rokycany (likvidace hradeb, výstavba sociálních ústavů, školy ap.).

Jaký pokrok učinilo město během druhé poloviny 19. století, velmi pěkně popsal v roce 1920 emeritní okresní školní inspektor a ředitel měšťanské školy Antonín Fafl: „Když jsem se v roce 1866 za okupace pruské dostal do Rokycan, rozkládala se v okolí města po obou stranách plzeňské silnice pod Čilinou, pod Kotlem i jinde pole, nyní jsou to většinou luka. Skoro v každém měšťanském domě na náměstí chovali koně, krávy i ovce, nyní v domech těch uzříš sotva psa. Z postranních průjezdů a vchodů v domech naděláno krámů a podle nich výkladních skříní. V roce 1866 nebylo zde viděti vysokého komína, nyní je zde 10 továren; první z nich byl cukrovar, pozdější to koželovna a nyní marmeládovna.“

Celý článek...
 
4. Doba pobělohorská Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Kapitoly
Čtvrtek, 01 Září 2011 12:59

obr. – Černý kříž, mohyla Madlonova pluku

Mohyla-mTřicetiletá válka v letech 1618 –1648 představovala značný zásah do života města. Hned na jejím počátku byly Rokycanským za účast v povstání zkonfiskovány vesnice Nadryby, Německá Bříza, Újezdec a Nynice, které byly postoupeny plaskému klášteru. Nejvíce bylo město poškozeno při švédském vpádu 23. – 25. října 1639, při němž byla zničena mj. radnice, kostel, škola a špitál. Tragickou událost třicetileté války představuje decimace Madlonova pluku v závěru roku 1642. Ten byl potrestán za dezerci v bitvě u Breitenfeldu. Právě v Rokycanech byl každý desátý vojín popraven, důstojníci byli odsouzeni k trestu smrti, který byl vykonán v Praze. Na památku této smutné události byl na Plzeňském předměstí zbudován Černý kříž, který dodnes připomíná hromadnou popravu vojáků.

Celý článek...
 
3. Rokycany ve středověku Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Kapitoly
Pondělí, 22 Srpen 2011 22:50

obr. – pečetidlo Rokycan z roku 1609

pecetidlo_mDůležitou událostí bylo zřízení proboštství augustiniánů kanovníků při zdejším kostele Panny Marie Sněžné, které si vymohl pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic na tehdejším papežovi v roce 1363. Zakládací listina proboštství je zároveň nejstarší dochovanou pergamenovou listinou určenou pro Rokycany. Proboštství neboli klášter se nacházel v těsné blízkosti kostela, zhruba v místech dnešního muzea, a žilo v něm šest augustiniánů. Fungovala při něm škola a klášter se významně podílel na kulturním životě Rokycan (budování knihovny, výzdoba chrámu apod.). Pro hospodářský rozkvět mělo velký význam ustanovení Václava IV. z roku 1381 o tom, že kupci musí využívat pro cesty z Tachova a Klatov na Prahu a zpět silnici přes Rokycany. Z toho samozřejmě plynuly zisky nejen arcibiskupství, ale i zdejším řemeslníkům a obchodníkům.

Celý článek...
 
2. První písemná zmínka o Rokycanech Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Kapitoly
Pondělí, 15 Srpen 2011 11:11

obr. – úryvek z Kosmovy Kroniky české

Kosmas_originalJen málo českých měst se může pochlubit první písemnou zprávou o své existenci již z počátku 12. století, natož pak zmínkou tak zásadní pro další vývoj tehdejšího českého státu, jako byla návštěva císaře. Nástupnické spory mezi Přemyslovci sice nebyly v té době ničím neobvyklým, ovšem zásah římského císaře do nich a jeho návštěva v Rokycanech zásadní byla. Císař Jindřich V. zavítal do Čech na samém počátku roku 1110. Dojel až do biskupského dvora v Rokycanech, který musel být dostatečně velký, aby pojmul císaře i s jeho doprovodem a také doprovod znepřátelených stran.

Celý článek...
 
1. Úvod, Rokycanská píseň Jana Lodla Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Kapitoly
Pondělí, 15 Srpen 2011 11:03

obr. – současný městský znak Rokycan

Znak-Rokycany

Rokycanská píseň
Jan Lodl, 1844

Kde domov můj, má otčina?
Kde Klabava ku Mži spěje,
Žďár své věčné žalmy pěje,
Vršíček nad městem bdí,
U Trojice otci spí:
v údolí tom milém českém
otčina má, domov můj.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí12DalšíKonec »

Strana 2 z 2

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.