top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




450. výročí polepšení městského znaku Rokycan Tisk Email
Aktuality - Z Rokycanska
Pondělí, 02 Duben 2012 15:58

listina-znak_mU příležitosti 450. výročí polepšení městského znaku Rokycan pro vás připravujeme slavnostní varhanní koncert v kostele Panny Marie Sněžné, který se bude konat ve čtvrtek 10. 5. od 17 hodin, a dále vydání pamětního žetonu.

Původní městský znak byl Rokycanům udělen některým z českých králů, neznámo kdy. Tvořil ho černý štítek se zlatým břevnem uprostřed (tj. znak pražského arcibiskupství), nad kterým vyrůstala horní polovina těla biskupa (bez rukou) v bílém rouše a s infulí (tj. mitra, pokrývka hlavy křesťanských biskupů) na hlavě. Podle pověsti císař Karel IV. při své návštěvě Rokycan vyslyšel prosby místních a za dary, které mu dali, jim povolil změnu městského znaku. Legenda říká, že biskupa se sepjatýma rukama nahradilo jen jeho poprsí. Tím prý mělo být vyjádřeno, že biskup už nemá Rokycany ve své moci. Rokycanští prý žádali od panovníka úplné odstranění biskupa ze znaku, v tom jim však nebylo vyhověno. Povoleno jim však bylo malovat biskupův obličej se smutným výrazem.

Dne 14. května 1562 vydal král Ferdinand I. pro Rokycany znakové privilegium a zároveň městu udělil právo pečetit červeným voskem. Vyhověl tak žádosti města a původní znak rozšířil o prvek typický pro městskou heraldiku – vyobrazení městského opevnění. Stejný motiv jako Rokycany, tj. městské brány či hradby, má hned několik měst v Plzeňském kraji. Znak města je tedy tvořen červeným štítem, jehož dolní polovinu vyplňuje stříbrná městská hradba z kvádrového zdiva (v sedmi řadách, bez cimbuří), na níž stojí po stranách dvě stříbrné čtyřhranné věže. Obě mají dole zaokrouhlenou otevřenou bránu (s červeným průhledem), nad ní čtyřdílné okno a nahoře jsou zakončeny cimbuřím o třech stínkách. Mezi věžemi je malý černý štítek se zlatým břevnem uprostřed, který se dotýká okrajem horního konce hradby. Nad štítkem vyrůstá horní polovina těla biskupa (bez rukou) v církevním bílém rouše (pluviálu) a s infulí (nahoře zakončenou křížkem) na hlavě.

Znak byl v barvách zcela jistě zpodobněn na listině z roku 1562, z níž se však dochoval pouze zlomek, který je uložen ve Státním okresním archivu v Rokycanech. Přestože se z listiny dochoval pouze fragment, známe její text ze soudobých opisů.

 

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.