top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Tradice Benátských nocí obnovena! Tisk Email
Reportáže z našich akcí - 2011
Neděle, 21 Srpen 2011 21:30

Videa ke stažení:
DVD kvalita (cca 280 MB) - 11-08-20_Benatska-noc_1.mpg
PDA/mobil kvalita (cca 18 MB) - 11-08-20_Benatska-noc_1.mp4

Fotogalerie z akce
Fotogalerie z akce (Martin Spal)

Myšlenka obnovit tradici Benátských nocí na Boreckém rybníce se v hlavách Rokycanských patriotů uhnízdila již před delší dobou. Teprve ale zhruba před měsícem bylo rozhodnuto - letos v srpnu do toho půjdeme - a·také jsme stanovili datum na 20. srpna a doufali v letošním vlhkém a chladném létě v přízeň počasí. Od počátku bylo jasné, že hlavní "atrakcí" večera bude koncert místní country skupiny Ahasver's a projížďka na lodičkách ozdobených lampióny. Postupně se začaly nabalovat další věci. Ohňostroj, no ten musí být! Účast přislíbili i hasiči z HZS Rokycany se svou technikou, naplánovali jsme táborák, historickou vsuvku o existenci Veslařského klubu Borek, podařilo se zajistit vystoupení tanečníků break-dance a samozřejmě jsme nezapomněli ani na takovou "drobnost", jakou je řádné občerstvení. Stánek pivovaru Lobkowicz se na místě chystali rozbalit provozovatelé rokycanské restaurace Na Střelnici.

Už od sobotního rána probíhaly na hřišti Sokola Borek úklidové a údržbářské práce. Parta boreckých a rokycanských vyrazila do Žďáru na dřevo, přivezli jsme pěknou fůru, nepodařilo se ho spálit během celého večera a noci. Někdy po čtvrté hodině odpolední spějí přípravy do finále. Kapela Ahasver's už má postavený svůj stan a hudebníci si postupně ozvučují pódium, stánek s občerstvením také získává své obrysy, sledovaný ostřížím zrakem přítomných žíznivců, a kolem půl šesté se scházejí první návštěvníci Benátské noci. Pořadatelé si mohou mírně oddechnout, sami už na hřišti nezůstanou. Objevují se další a další lidé, známí se navzájem zdraví, neznámí se poznávají. Většina toužebně očekává, až bude občerstvení v provozu. A dočkali jsme se, pivo je jako křen, studená kofola je taky fajn a postupně se objeví i další nápoje a časem také slibované grilované klobásy.

Na šestou, přesně podle plánu, dorážejí rokycanští hasiči se svou technikou. Té kraluje vysokozdvižná plošina a když se okolní dozvídají, že je hasiči na plošině rádi vyvezou k oblakům, tvoří se na místě pěkná fronta. První velká atrakce je na místě, ale hezky popořadě - nejdřív se v několika skupinkách svezou a rozhledem po blízkém i vzdálenějším okolí pokochají netrpělivé děti, pak dojde řada i na naši fotografku a na další dospělé. Plošina funguje jako výtah - dolů - výměna osádky - nahoru - rozhlédnout se po okolí a zase dolů. Zájem neopadá. Mezitím, možná trochu stranou zájmu návštěvníků Benátské noci, se objeví dodávka s nápisem Spitfire-Pyro. Hurá, ohněstrůjce dorazil, ohňostroj nám přivezl! Jdeme s ním obhlédnout hráz a vytipovat optimální místo pro odpal. Pak ale tři těžké bedny putují dočasně do plechového domku, kde je zázemí pořadatelů a všichni, kdo by se zde mohli vyskytovat, mají přísně zakázané kouření. Před sedmou hodinou vystupuje Jakub Kesner z Oseka s partnerkou a se svým break-dance, všichni ho zaujatě pozorují.

Těsně po sedmé večerní oficiálně zahajují za Rokycanské patrioty obnovenou Benátskou noc Tomáš Rada spolu s Jardou Lukešem. Po chvilce předávají slovo Hance Hrachové, ředitelce rokycanského archivu, která všechny přítomné seznamuje s historií Veslařského klubu v Borku u Rokycan a s tradicí pořádání Benátských nocí na Boreckém rybníce za Rakousko-Uherska a za první republiky. Cituje zprávy z dobového tisku a popisuje, jak to tehdy u Boreckého rybníka vypadalo. Pak už mají slovo borečtí Ahasver's a na hřiště se line jeden countryový hit za druhým. Hrají hlavně k poslechu, na travnatém parketu se zatím tanečníci nevyskytují. Staré i novější trampské písně zaplavují okolí a mnozí si prozpěvují společně s kapelou. Muzikanti prakticky neznají přestávky a hrají a hrají.

Mezi návštěvníky akce pozorujeme známé tváře. Můžeme přivítat vedení města Rokycany v čele se starostou panem Vladimírem Šmolíkem i místostarostkou paní Marií Hlávkovou, přítomni jsou i další radní a zastupitelé. Z jiného oboru je zase Jarda Špaček, známý hokejový reprezentant. Ani on si naši Benátskou noc nenechal ujít.

Úderem deváté jdu pro tři pyrotechnické bedny a s pomocí je stěhujeme na hráz, za hráz, až na ostroh vybíhající do rybníka. Jen z doslechu tedy vím, že před půl desátou Ahasver's přestávají hrát a šikuje se lampiónový průvod. Nemá to daleko, jen z hřiště boreckých Sokolů na hráz rybníka. Na vodě se zároveň objevují první loďky ozdobené barevnými světélky, lampióny. Jak se stále více šeří, přestávají být plavidla vidět a po hladině kloužou jen houpající se svítící koule a válce.  Zástupy lidí na hrázi přibývají a přibývají. Ze své odpalovací rampy na druhém břehu rybníka pozoruji, jak se pěšinka i lávka plní a koukám, že tam pomalu nebude k hnutí. Napjatě čekám na signál - zhnasnutí pouličního osvětlení na hrázi. Konečně! Asi deset minut po půl desáté světla zhasínají a já zapaluji doutnák. Paráda, jde to jako po másle. Pár malých raket, a hned na to roj těch větších a větších. A další a další pestrobarevné květy se s práskáním výbuchů otevírají na ztemnělé obloze. Pak malé zdržení a jdeme na finále, na nebi rozkvétají ohnivé palmy jedna za druhou. Pod záblesky ohňostroje po hladině stále plují osvětlené loďky. Najednou je konec... Elektrické osvětlení se opět rozsvěcí a z hráze zní uznalý potlesk. Povedlo se, ohněstrůjci nezklamali, díky pane Buriane. Už si konečně mohu i já oddechnout.

Všichni se pomalu vracejí na hřiště, kde se taktovky večera ujímají opět staří známí Ahasver's. Nyní už dojde i na tanec a travnaté prostranství před kapelou se postupně plní tancujícími páry i skupinkami. Zábava pokračuje v příjemném tempu dlouho do noci, až nám kapela popřeje dobrou noc a my si teprve uvědomíme, že už je vlastně hezkou chvíli neděle. Tak se honem rozloučit a za rok na Boreckém rybníce nashledanou. A nebo někdy dřív nashledanou u jiné akce Rokycanských patriotů. Děkujeme všem, že jste přišli, že jste vytvořili tu báječnou atmosféru, která u rybníka celou dobu byla, a že jste i vy přispěli k obnovení tradice boreckých Benátských nocí.

Chtěli bychom také poděkovat skupině Ahasver's, členům Sokola Borek, hasičům HZS Rokycany, Městu Rokycany a firmě Rumpold, Lesům města Rokycany a dalším a dalším, kteří nám ochotně pomáhali.

Vy všichni, kdo jste dočetli až sem na konec, si můžete ještě jednou prohlédnout fotogalerii1 i fotogalerii2 (Martin Spal) z vydařené akce.

 

Za Rokycanské patrioty sepsal Vašek Kohout

 

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.