top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Podána žádost o úpravu nápisu na Mariánském sloupu Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Pondělí, 04 Duben 2011 18:11

Rokycany-chronogramPokud jste propadli geocachingu, možná jste rovněž narazili na problém s chronogramem  (datace podle zvýrazněných písmen a zároveň římských číslovek v textu nápisu) Mariánského sloupu na Masarykově náměstí. My měli výhodu v tom, že jsme věděli, k jakému letopočtu se máme dostat. Po dlouhém "lámání si hlavy", po němž nám ale datum stále nevycházelo, jsme sáhli ke klasikovi. Tím je v podmínkách okresu Rokycany Antonín Podlaha (více o něm v naší Rokypedii). Podlaha vydal dvě práce, jednu v roce 1900, druhou o deset let později. V obou z nich přináší přepis textu z Mariánského sloupu. Ani on se nevyhnul nepatrné chybě a tak zcela správnou verzi nápisu sloupu přináší až ve druhé práci Posvátná místa království českého z roku 1910.

Patrně během času došlo k poškození kamene desky Mariánského sloupu a tím i k chybám v textu při následných opravách, které měly vliv i na výpočet chronogramu. Vzhledem k tomu, že se domníváme, že by nápis na sloupu měl být uveden do původního stavu, podali jsme žádost o úpravu nápisu na odbor rozvoje města Městského úřadu Rokycany.

Červeně jsou vyznačeny změny současného a původního textu na Mariánském sloupu.

HONORI ET VENERATIO  

NI VIRGINI AETERNI REGIS

GENITRICI TER EX IGNE

EXILIENTI IOANNES RAVCH

IOANNES EISEL IOANNES

GALLVS CIVES ROKITCA

NENSES GRATIANIMI

ERGO PONIFECERE

 

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.